بابهت: خێری قورئان خوێندن بۆ مردوو
[size=24][center](( ابن الحبان )) لە قەیسی کوری قووبەیعەوە دەگێرێتەوە کە فەرمووی : پێغەمبەر ( صل اللە علیە وسلم ) فەرموویەتی : ئەوەی ئیمانی نەهێنابێ ، لە عالەمی بەڕزەخدا ئیجازەی نادەن قسە لەگەل مردووەکاندا بکا یەکێك عەرزی کرد ئەی ڕەسولی خوا!! بۆچی مردووش قسە دەکەن ؟؟
فەرمووی : بەڵێ : زیارەتی یەکتریش دەکەن .
لە پاش وەفاتی پێغەمبەر ( صل اللە علیە وسلم ) حەزرەتی عومەر ( رضی اللە عنە ) هەموو ساڵێك بۆ ئەوەی کە سەوابەکەی هەدیەی پێغەمبەر ( صل اللە علیە وسلم ) بکا دەچوو بۆ عەمرە
(( ابن موفق )) هەر بەو نیەتە حەفتا جار حەجی کردووە و (( ابن سراج )) زیاتر لە دە هەزار جار قورئانی خەتم کرد .
لە کتێبی (( روض )) دا باس دەکا کە ئافەرتێك ناوی (( باهینە )) بوو، زۆر لە عیبادەت گوزاربوو ، لەکاتی سەرەمەرگدا سەری بەرزکردەوە گوتی : ئەی ئەو زاتەی کە تێشو و زەخیرەی منی و لەکاتی ژیان و مەرگدا پشت و پەنامی ! لەکاتی سەرەمەرگدا ڕیسوام مەکە و لە قەبردا وەحشەت زەدەم مەکە ، کە وەفاتی کرد کورەکەی هەموو رۆژی جومعە دەچووە سەر قەبری و قورئانی دەخوێند سەوابەکەی هەدیەی بۆ دایکی دەکرد و بۆ باقی مردووەکان دوعایی دەکرد ، شەوێك لە خەویدا چاوی بە دایکی کەوت ولێی پرسی دایە گیان ! حاڵت چۆنە ، گوتی : عەزابی قەبر زۆر ناخۆشە ، بەلام لە سایەی خواوە من زۆر ڕاحەتم ، جێگایی نوستنم لەگوڵ و ڕێحان دروست کراوە و سەرین و پشتەمالی ئاوریشمی لەسەرە تا رۆژی قی
اللهم انى ظلمت نفسى ظلما كثيرا ,ولا يغفر الزنوب الا انت ,فاغفرلى مغفره من عندك وارحمنى ,انك انت الغفور الرحيم)
خوايه من ستةمم له نةفسى خوم كردووه ستةميكى زورو كةس له كوناهو تاوان خوش نابيت جكه له زاتى تو,ساخوايه ليم خوش ببه بةليخوشبونى خوت و رةحمم بى بكه ,بةراستى خوت ليبورده و بةخشندةيت