بابهت: هەندێ موعجیزەی پێغەمبەر(د.خ)
هەموو پێغەمبەرە بەرێزەکان موعجیزەیان هەبووە بە ئیزنی خوا
خۆشەویستی ئێمەش لە مە بەدوور نەبووە
ئەمانە کەمیکن لە موعجیزەکانی
موعجیزاکانی پێغەمبەر (د.خ)
1- پێغەمبەر (د.خ) دەفەرمووێ مرۆڤ360 جومگەی هەیە. کە دکتۆری ئێستا لەوانە بش زانن دەلێن مرۆڤ 360 جومگەی هەیە . پێم بڵێن بززانم چۆن زانیتی ئایە ئەم تەکنەلۆیایە هەبوو ئەو کاتی؟!
2- پێغەمبەر (د.خ) دەفەرمووێ: ئەستێرە هەیە زۆر لە رۆژ گەورەترە .ئەمەی لە کێ زانیوە . هەمووتان دەزانن کە ئەستێرەی وا هەیە زۆە زۆە لە رۆژ گەورەترە.
3- حەزره تی عائشە دەفەرمووی کۆترێکی ماڵێمان هەبوو کە پێغەمبەر (د.خ) دەهاتەوە ئەدەبی دەکرد دەچووە دەرجوولەی نەدەکرد تا پێغەمبەر (د.خ) دەرۆیشت ، ئینجا دەجولاو دەنی خۆی دەخوارد.
4- حەوشترێك هەبوو لەناو باخێك ئەوەی بچوبایەکنی بەسەری دەکەت تەکلیفیان لە پێغەمبەر(د.خ) کرد کە بچیتە کنی ، ئەویش چوو کاتێك دەرگای باخەکەی کردەوە حوشترەکە سوجدەی رێزی بۆ برد.
5- هاوەکان دەفەرموون حوشترەکەی پێغەمبەر (د.خ) دەمان دیت قسەی لەگەڵ پێغەمبەر (د.خ) دەکرد دوای وەفاتی پێغەمبەر (د.خ) 3 رۆژ دەگریاو نانی نەخوارد تا مرد.
6- حەببیبی کوری مالیك کابرایەکی قائد بوو لەیەمەن هاتە کن پێغەمبەر (د.خ) . پێغەمبەر (د.خ) فەرمووی موسڵمان بە ، وتی موعجیزەم دەوێ ، پێغەمبەر (د.خ) فەرمووی چ دەوێ.
وتی دەمەوێ : ئەم مانگەی بینیە خوار بیکەیە دوو کەرت لە سەر سەری تۆ لێك بداتەوە بچێتە جێگای خۆی
پێغەمبەر (د.خ) دوو رەکاعەت نوێژ دەکا خوا ی گەورە وەحی دادەبەزێنی دەفەرمووێ
(ۆژی قیامەت نزیکە مانگیشت بۆ لەت دەکەین بەڵام موشریکەکان بروات پێ ناهێنن ئەگەر موعجیزەی زیاتریان پیشان دەی دەڵێن ئەمە سیحرە)
بەڵام پێغەمبەر (د.خ) بەئزنی خوا داوا لە مانگە دەکات ببە بەدوو کەرت دەبێت بە دوو کەرت ، دێتە سەر سەری پێغەمبەر (د.خ) لێك دەداتەوە ، لەسەر سەری مهوبارەکی بڵند دەبێتەوە.
7- پێغەمبەر (د.خ) بەلای جوولەکەك دەرۆی هاوەڵە بەرێزەکانی لەگەڵ بوو فەرمووی بۆ ئیمان ناهێنی: وتی : بۆچی ئیمان بێنم : وتی : من پێعەمبەرم(د.خ) ، وتی : چۆن بزانم تۆ پێغەمبەر (د.خ) وتی بەم دارخورمایە باور دەکەی کە شاهادەم بۆ بێنی وتی : بەڵێ
پێغەمبەر (د.خ) فەرمووی وەرە ئەی دار دارە کە لەبن رەگ هاتە دەر ، پێغەمبەر (د.خ) فەرمووی من کێم ، دارەکە وتی : سوێن بە خوا تۆ پێغەمبەری(د.خ) وتی بابچێتە جێ ی خۆی دارەکە چوە جێگای خۆی ، جولەکەکە موسڵمان بوو.
8- هاوڵەکان دەفەرموون لە جێگایەك نوێژمان کرد پێغەمبەر (د.خ) ئەسپەکەی بەستەوە پێ فەرموو نەجوڵێێ ئەسپەکە نەجولا تا نوێژە کەیان تەواو کرد
9- (سەفینە) بەندەیەکی ئازاد کراوی پێغەمبەر (د.خ) ە نامەیەکی پێرەوان دەکا بۆ (موعازی کوری جەبەل) کە گەرایەوە وتی شێرێك لەرێگا توشم بوو ویستی بم خوا
وتم : من نێردراوی پێغەمبەرم نزیکم نەکەوی ، شیرەکە راوەستا سوجدەی رێز لێنانی بۆ بردم
10-هاوەڵە بەرێزەکان دەفەرموون : کابرایەکی شوان هات وتی کا پێغەمبەر (د.خ) وتمان ئەوەتە : چۆکی دانا وتی : ( اشهد الا الە الا اللە و اشهد ان محمد رسول اللە) دەستی بەگریان کرد : پێغەمبەر (د.خ) فەرمووی بۆچی دەگری
وتی : واللە من شوانم لە دەرەوەی مەدینە وتی ئێست گورگێک هاتە ناو حەیوانەکانم یەکێکی گرت ، لێم ستاندەوە گورگەکە کشایەوە وتی بەندەی خوا لەخوا بترسێ ئەم رزقە رزقی منە لۆ لێت ستاندم
منیش وتم عەجاییب تۆ بەشەری یان گورگی
گورگەکە وتی : عەجایب ئەوەیە (محمد) پێغەمبەر (د.خ) داوی بەهەشتان لێ دەکا ناچن ئیمانی پێبینن'
وتم : با مەرەکان لە پێش خۆم دەم بچم
گورگەگە وتی : برۆ من دەبمە پاسەوانی مەرەکان.
دوو هاوەڵ لەگەڵی رۆیشتن دیتیا گورگوکە پاسەوانی مەرەکان دەکات
کابری شوان مەرەکەی سەر بری و لە پێشی دانا
اللهم انى ظلمت نفسى ظلما كثيرا ,ولا يغفر الزنوب الا انت ,فاغفرلى مغفره من عندك وارحمنى ,انك انت الغفور الرحيم)
خوايه من ستةمم له نةفسى خوم كردووه ستةميكى زورو كةس له كوناهو تاوان خوش نابيت جكه له زاتى تو,ساخوايه ليم خوش ببه بةليخوشبونى خوت و رةحمم بى بكه ,بةراستى خوت ليبورده و بةخشندةيت